Varmepumper til Aalborg Fjernkøl: Skal spare klimaet for næsten 2000 tons CO2

Fjernkøling er både billigere og mere klimavenligt end traditionel køling – og det er noget, der bliver større og større efterspørgsel på.

Krebs A/S har leveret og idriftsat flere varmepumper til Aalborg Fjernkøl. Dette har været en del af et projekt, hvor Aalborg Forsyning har anvendt deres varmepumpe, som, udover at virke som luft-til-vand varmepumpe når strømmen er billig, også leverer fjernkøl til IKEA Aalborg.

Det er en ren win-win situation, fordi Ikeas nye anlæg vil spare klimaet for næsten 2000 tons CO2 de næste seks år. Derudover kan overskudsvarmen, der kommer retur fra køleanlægget, årligt opvarme, hvad der svarer til omkring 480 boliger med bæredygtig varme.

Dermed bliver energi fra luften og overskudsenergien fra IKEA Aalborg nyttiggjort i Aalborg Forsynings fjernvarmenet.

Konstellationen sikrer, at IKEA bedre kan styre deres klimaanlæg og samtidig styrker det den klimavenlige køling af varehuset. 


Vigtigt slag for den grønne omstilling

Returvarmen ryger direkte i fjernvarmesystemet, og Aalborg Forsyning har bygget en lokal energicentral på IKEAS grund med en eldrevet varmepumpe, som i første omgang har en køleeffekt på lidt under 1 MW

Dermed er der slået et vigtigt slag for den grønne omstilling.

Det har været spændende – og også ret unikt – at have udført denne opgave for Aalborg Fjernkøl, og derfor glæder vi os også særligt til lignende projekter i fremtiden.

Kunde: Aalborg Fjernkøl

Sted: Aalborg